جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

وبلاگ

پرسش و پاسخ

سوالات خود را از ما بپرسید

 

پرسشچکی به مبلغ ٣٠ میلیون تومان بابت ضمانت و حسن انجام کار قبل از استخدام به شرکت داده ام. حالا شرکت تهدید به اجرا گذاشتن چک بعد از اخراج من نموده. چطور می‌توانم چک را دریافت کنم؟

پاسخ: زمانی که شما قراردادی را هنگام استخدام امضاء می‌کنید باید شماره چک و مبلغ چک را در قرارداد ذکر نمایید که این چک بابت تضمین و حسن انجام کار است. بنابراین تا زمانی که شما سوءنیتی نداشته باشید و باعث ایجاد خسارات مادی یا معنوی نشده باشید، می‌توانید تقاضای استرداد چک موصوف را از کارفرما نمایید. در غیر اینصورت دادخواست استرداد چک را مطرح نمایید.

پرسشزنی هستم که بعد از اینکه از همسرم جدا شدم وی فوت کرد آیا از ایشان ارث می‌برم یا خیر؟

پاسخ: بله ـ ماده ۹۴۳ قانون مدنی اگر شوهر از همسر خود با طلاق رجعی جدا شود و هریک از زن یا شوهر قبل از انقضای عده بمیرد دیگری از او ارث می‌برد.اما اگر یکی از آنها بعد از انقضای عده فوت کند و نوع طلاق بائن باشد از یکدیگر ارث نمی‌برند.

پرسشمیخواستم خواهش کنم ازتون درباره سهم ارث فرزندانی که پدران غیر ایرانی دارند که ازدواجشون در سفارت ایران ثبت شده هم توضیح بدین؟ آیا این بچه ها با توجه به این که ایرانی نیستن ارث خانواده مادر بهشون میرسه؟

چه میزانی و چه شرایطی و در غیر این صورت ارث مادر به کی میرسه؟

یک سوال دیگه داشتم درباره حقوقی که از پدر به دختر مجردش بعد از فوتش میرسه مثل حقوق بازنشستگی پدر، آیا این حقوق به زنی که همسر غیر ایرانی داره هم میرسه ؟ ازدواج در شناسنامه ثبت شده اما به این دلیل که همسر غیر ایرانی هرگز ایرانی نیست و شناسنامه نداره آیا زن در قوانین شبیه این موضوع مجرد حساب میشه؟

پاسخ: باید گفت در خصوص فرزندان ناشی از مادران ایرانی و پدران غیرایرانی که ازدواجشان در سفارت ایران به ثبت رسیده است بهتر آن است که در صورت امکان سوابق و مدارک تولد این فرزندان نیز به سفارت ایران اعلام گردد تا در سوابق سجلی مادر منعکس گردد و لیکن با توجه به اینکه این فرزندان طبق قوانین ایران فاقد تابعیت لازم جهت تملک سهم الارث مادری می باشند بهتر است مادر در زمان حیات خود نسبت به تعیین تکلیف این اموال اقدام نماید. چنانچه به هر علت این کار مقدور نباشد این فرزندان از مادر خویش ارث می‌برند اما نمی‌توانند این املاک را تملک نمایند و مالک آنها باشند بلکه با اخذ گواهی انحصار وراثت می‌توانند نسبت به فروش آنها اقدام کنند.

پرسش: سلام پدر من فوت کرده. سوال من اینه که برای انحصار وراثت آیا باید تمام اموال اونرو به اداره مالیات گزارش بدیم؟ با توجه به اینکه نزدیک سی و پنج درصد مالیات باید داده بشه آیا میشه از ارائه اموال اون خودداری کرد؟

پاسخ: جناب اکبرزاده طی بخشنامه ای که اخیراً ابلاغ گردیده است شوراهای حل اختلاف برای صدور گواهی حصر وراثت نیازی به گواهی اداره مالیاتی ندارند و شما می‌توانید بدون مراجعه به اداره دارایی و اعلام اموال نسبت به اخذ گواهی حصر وراثت اقدام کنید.

پرسش: بنده با خانم به توافق رسیدیم که طلاق توافقی بگیریم ولی شنیدم که خانم در مدت زمان عده می‌تواند درخواست مهریه کند و از وکیلی در تبریز پیگیر شدم فرمودن بهترین راه این است که خانم در دفترخانه اسناد رسمی برای شما ابراء مهریه بدهند که دیگر راه برگشتی برای ادعای مهریه در مدت زمان سه ماه عده نداشته باشند.

خواهشمندم در مورد ابراء مهریه راهنمایی بفرمایید.

پاسخ: یا خانم باید در صورت جلسه دادگاه بذل مهریه خودرا ذکر کند و کتباً نوشته شود.یا در دفترخانه ای اقرارنامه ای مبنی بر بذل مهریه حتی در مدت عده تنظیم شود.

پرسش: آیا گواهی انحصار وراثت را مادر در زمان حیات می‌تواند برای فرزندش بگیره ؟حقوقی که از پدر به دختر مجردش بعد از فوتش می‌رسه مثل حقوق بازنشستگی پدر، آیا این حقوق به زنی که همسره غیر ایرانی دارد هم می‌رسه؟ ازدواج در شناسنامه و در سفارت ایران ثبت شده اما به این دلیل که همسر غیر ایرانی ،هرگز ایرانی نیست و شناسنامه نداره آیا زن در قوانین شبیه این موضوع مجرد حساب میشه؟

پاسخ: خیر فقط در صورت فوت وراث می‌توانند اقدام کنند.چنانچه ازدواج خارجی شما طبق قوانین ایران به ثبت نرسیده باشد و قانوناً نیز براساس مقررات ایران بعنوان یک فرد جدا شده تلقی شوید می‌توانید از مستمری پدر خود از طریق بیمه تامین اجتماعی اقدام نمایید.

پرسش: سلام روز بخیر من توی روسیه دانشجو هستم بنا به دلایلی امکان ادامه زندگی با همسرم رو ندارم و میخواهم طلاق بگیرم ۲ سال هست عقد کردم و مهریه ام ۵ سکه هست چون قرار بود بعدش حق طلاق بدهند که ندادن فقط توی عقد نامه ام ذکر شده حق سکونت با هر دو نفره حتی هیچ سند محضری هم بابت این موضوع به من ندادن الان هم منو تهدید به ممنوع الخروجی کردند طلاق هم نمیخواد بده اول گفته بودند توافقی الان این کار رو هم نمیخوان انجام بدن آیا من راهی دارم که از ایشون جدا بشم؟

پاسخ: در پاسخ به سوال شما باید گفت طبق مقررات ایران حق طلاق مختص به آقایان می‌باشد و خانم ها نمی‌توانند بدون داشتن دلیل (دلایلی که در عقدنامه ذکر شده) برای متارکه اقدام نمایند مگر بصورت توافقی یا اخذ وکالتنامه محضری یا کنسولی از سفارت ایران در کشوری که اقامت دارند.

پرسش: با یه پسر و پدر دعوا کردم، پدرش ازمن شکایت کرده و ۳/۵ درصد دیه بریدند، من از پسرش شکایت کردم و ۵/۵ درصد دیه بریدند، آیا میشه دیه رو از اون کم کرد و مابه التفاوتش رو گرفت و تهاتر نمود؟ یا هر کسی باید جدا پرداخت کنه ؟ در حکم هم درج شده که یک دعوا بوده

پاسخ: با توجه به اختلاف در اشخاص امکان تهاتر وجود ندارد لیکن می توانیم از قاضی اجرای احکام درخواست نموده که پدر و پسر طرف مقابل را جهت مصالحه و تهاتر به اجرای احکام کیفری دعوت نماید.

پرسش: با سلام،من حدود سه سال پیش یه کار پیمانکاری به عنوان پیمانکار جزء به صورت دستمزدی انجام دادم و با توجه به اینکه مدت قرارداد پیمانکاری من سه ماهه بود ولی به دلیل مشکلات مالی پیمانکار اصلی و تامین نکردن مصالح طی سه مرحله و به مدت هفت ماه دیگر تمدید شد. که در این ده ماه چهار صورت وضعیت موقت به مبلغ ۳۸ میلیون تومان به پیمانکار اصلی ارائه دادم و همه را تایید کرده. و مبلغ هجده میلیون تومان که همون صورت وضعیت اولم هستش رو فقط پرداخت کرده و بعد از اینکه پیمانکار اصلی به تعهد مالی خودش اقدام نکرد من کار رو رها کردم و با توجه به اینکه توی قرارداد ذکر شده بود که موضوع اختلاف از طریق داوری حل بشه . داوران حسن انجام کار رو با مبلغ تاخیر تادیه رو حذف کردن و میگن چون کار رو تحویل موقت ندادی نمیتونی این درخواست رو داشته باشی. خواستم بپرسم این رای به نظرتون عادلانه هستش که شرکت پول منو نده بعد از سه سال آخرش هم من نتونم به پولم کامل برسم. ممنون میشم اگه کمکم کنید . این پول عرق ریزی و دستمزدی کنه اگه کمکم کنید و راهنماییم کنید ممنون میشم. با تشکر.

پاسخ: شما می توانید در فرجه ۲۰ روزه ابلاغ رأی داور به آن اعتراض نموده و از دادگاه درخواست ارجاع امر به کارشناسی و برآورد صورت وضعیتها و اقدامات انجام شده توسط شما رأی به محکومیت شرکت صادر نماید.

پرسش: سلام. اگه ملکی با قیمت کارشناسی ۲۵۰ میلیون قیمت گذاری بشه و۲ بار تجدید بشه و تو مزایده سوم شخصی ۱۸۰ میلیون قیمت بده . الان قاضی مزایده ابطال کرده. آیا قاضی میتونه بگه قیمت کم‌تر بوده؟ با اینکه اجرای احکام قبول میکنه با این قیمت بفروشه و شخص خریدار تمام پول واریز کرده! آیا میشه پرونده رو از شهر به شهر دیگر انتقال داد؟

پاسخ: طبق ماده ۱۳۱ قانون اجرای احکام مدنی در صورت تجدید مزایده (برای بار دوم) امکان به فروش رفتن ملک کمتر از قیمت کارشناسی وجود دارد و ابطال مزایده از طرف قاضی دلایل متعدد می‌تواند داشته باشد.

پرسش: سلام؛ خسته نباشید شخصی ملکی خریداری نموده وسند آن ملک بدلیل بدهی معوق خریدار به بانک که در رهن بانک بوده وبانک به پشتوانه آن سند به خریدار وام پرداخت نموده بود که مانع از انتقال سند می‌شده وخریدار با طرح دعوای کذب وغیر واقع حقوقی دادگاه را مجاب کرده که فروشنده ازانتقال سند استنکاف مینماید واستفاده از ترفندهایی که هچگونه اخطار وابلاغی ازسوی دادگاه به فروشنده ابلاغ واعلام نگردید فقط اجرای حکم آن هم از جایی خارج از محل سکونت و بطور اتفاقی حاصل شد، آیا باتوجه به مدارک مستند دال بر نیرنگ وکلک مدعی میتوان اعاده حیثیت و طرح دعوی کیفری نمود؟

پاسخ: احتراماً در خصوص احقاق حقتان می‌توانید واخواهی نموده و مسیر پرونده حقوقی را ادامه دهید ولی امکان طرح شکایت کیفری با عنوان اعاده حیثیت مقدور نمی‌باشد.

پرسش: من از طریق اینترنت متحمل خسارتی حدود ۶ میلیون شدم به صورت سخت‌افزاری.مدارک و اسناد دارم و اثبات این که این خسارت توسط من نیست کار ساده ای هست. با یک سری نامه‌های مهر شده که ضوابط اداری را رعایت کرده باشند. چند وقت طول میکشه این خسارت به من برگرده؟ در ضمن در صورت نیاز به وکیل، وکیل رایگان هم میتونم داشته باشم. یعنی بابت حضور در دادگاه دغدغه‌ای ندارم.در کل برای هر یک از گفته‌هام مدرک دارم واگه نیاز به تاییدیه از مراجع معتبر بود خیلی راحت این کارو انجام میدم؟

پاسخ: امکان طرح دعوی مطالبه خسارت در مرجع شورای حل اختلاف محل اقامت خوانده برای شما وجود دارد. در ضمن تعیین وکیل معاضدتی با تأیید و احد از کانون وکلا میسر می‌باشد.

پرسش: سلام،دیروز فردی به من مراجعه کرد و از من خواست که برای او ۲۰۰ هزار تومان از کارت بانکیش از خودپرداز برداشت کنم وبه من گفت که بیسواد است و نمی‌تواند از دستگاه استفاده کند.

من این کار را کردم و امروز مادرم به من گفت که این یک روش کلاهبرداری است و احتمالا کارت دزدی بوده و دزد می‌خواسته که چهره‌ی تو در خودپرداز نگهداری شود!

می‌خواستم بپرسم که آیا این قضیه می‌تواند برای من مشکل ساز شود؟

پاسخ: با سلام، احتمال طرح شکایت در این خصوص ضعیف است اما در صورت بروز مشکل احتمالی حتماً با وکیل دادگستری در خصوص ارائه راهکار مشورت نمایید.

پرسش: با سلام، همسرم در دفتر اسناد رسمی، مهریه و نفقه و اجرت المثل رو بهم بذل کرده و من هم قبول بذل کردم و در ادامه آمده حق هیچگونه اعتراضی به موارد را ندارد و حق ادعا و اعتراضی را در آینده از خود سلب و ساقط کرده. حال چند تا سوال داشتم از خدمتتون

۱؛ همسرم میتواند به موارد فوق رجوع کند

۲ ؛ همسرم در مقابل وکالت در طلاق موارد بالا رو بهم بذل کرده و در سند رسمی و توضیحات نیامده

۳ ؛آیا با توجه به موارد ذکر شده هبه انجام شده معوض میشود؟ چون هر دو سند در یک روز و در یک دفترخانه انجام شده

پاسخ: زوجه می تواند در زمان عده طلاق از بذل مهریه خویش رجوع نماید.

پرسش: خواهرم فوت کرده است وفقط مادرم درقید حیات است، ضمنا خواهرفوت شده‌ام دارای همسر ویک فرزند پسر میباشد. لطفا پاسخ دهید که ارثیه او چگونه تقسیم میشود.

پاسخ: ورثه حین فوت خواهر شما، همسر و فرزند پسر و مادرتان می باشد که مادر ۱/۶ و همسر ۱/۴ و مابقی سهم فرزند پسر می باشد.

پرسش: اگر ملکی را بنام کسی بزنیم و در محضر ذکرکنیم که تا فوت ما نمیتواند ملک را بفروش برساند یا تصاحب کند امکان پذیر هست از نظرقانون؟

پاسخ: چنانچه شرط شود ملک یا مالی که به دیگری واگذار شده تا زمان حیات واگذارکننده قابل فروش یا هر نوع انتقالی مثل اجاره و غیره نباشد این شرط صحیح است. در صورتیکه منظور از تصاحب، هر گونه استفاده یا واگذاری یا تغییر در ملک باشد، شرط مذکور امکان پذیر و لازم الاجرا می باشد.

پرسش: با سلام و احترام و با تشکر از شما بخاطر پاسخ به سوالات

بنده در سال ۹۲ سرقفلی مغازه‌ای را ندانسته و بدون رضایت مالک خریداری کردم. متاسفانه هیچگونه اطلاعی از اینکه برای سرقفلی نیاز به رضایت مالک وجود دارد نداشتم و فروشنده هم چیزی به من نگفتند. ضمنا مالک اصلی ۲۰ سال هست فوت کردند و تعداد ۶ نفر ورثه بعنوان مالک هستند.

تنها یکی از این وراث در دسترس هست و سایر وراث در کشور کانادا و سایر شهرهای ایران ساکن هستند.

وارثی که در دسترس هست چندین سال است از دریافت اجاره سرقفلی مغازه از بنده که سالیانه فقط ۱۲۰۰۰ هزار تومان می‌باشد خودداری می‌کند و عنوان می‌کند بنده شما را بعنوان صاحب سرقفلی نمی شناسم چون رضایت ما را جلب نکرده اید.

البته مستاجر سابق قبل از فروش سرقفلی با تنها ورثه‌ی در دسترس، از داخل بنگاه املاک و در حضور مسئول بنگاه تلفنی تماس می‌گیره و قصد خود برای فروش رو اطلاع میده که خود این ورثه اجازه فروش رو صادر می‌کنه و میگه اجازه بده با سایر وراث صحبت کنم و نظر اونها رو جویا بشم. بعد از چند روز میگه فروش از نظر ما بلامانع هست. مسئول بنگاه حاضر به شهادت در این خصوص در دادگاه هست. بعد از انجام معامله، مستاجر قبلی جهت دریافت امضای تنها ورثه‌ی در دسترس نزد وی میره که ایشون از امضای قولنامه خودداری می‌کنه که متاسفانه مستاجر سابق بدون اطلاع بنده اینکارها رو انجام میده و من هم کل ثمن معامله رو به مستاجر سابق پرداخت می‌کنم و سرقفلی رو به این نحو و بدون امضای وراثِ مالک، تحویل می‌گیرم..

الان بنده فروشنده سرقفلی را تحت فشار گذاشته‌ام اما نامبرده نه حاضر به پرداخت حق مالکانه است تا رضایت وراث را بگیرد و نه از طریق دادگاه و شکایت علیه وراث اقدام به اخذ مجوز می‌کند..

با توجه به اینکه ۵ سال از خرید سرقفلی توسط بنده گذشته و همچنین تنها یکی از وراثِ مالک در دسترس هست لطفا راهنمایی بفرمایید بنده برای اخذ رضایت مالکین دقیقا چکاری باید انجام دهم؟

۱- آیا بنده باید علیه فروشنده سرقفلی (مستاجر سابق) مبنی بر الزام وی جهت اخذ مجوز از مالکین طرح دعوی کنم؟ موضوع شکایت رو چه چیزی قرار بدم؟ باید ادعای فریب خودم توسط مستاجر قبلی رو بکنم؟ در حالی که در قولنامه، کافیه خیارات از طرفین ساقط شده. با شکایت علیه وی درصد موفقیت بنده چقدر هست؟

۲- آیا باید علیه وراث و مستاجر قبلی مبنی بر الزام به تنظیم سند رسمی شکایت کنم؟ وراث ۵ سال هست کاری به کار ما ندارند. می‌ترسم با باز شدن پای وراث به دادگاه، آنها اعلام کنند که سرقفلی بدون رضایت آنها فروخته شده که در اینصورت دادگاه بجای وراث، بنده و مستاجر سابق رو بخاطر انتقال به غیر محکوم کنه.

۳- آیا اگر مالکین(وراث) خودشان علیه بنده یا مستاجر قبلی شکایت کنند بدلیل نبود رضایت آنها براحتی می توانند سرقفلی را با پرداخت نصف ارزش آن از دست بنده خارج کنند؟ (با توجه به اینکه رضایت وراث قبلا بصورت شفاهی و توسط مستاجر سابق اخذ شده)

در اینصورت من اگر علیه مستاجر قبلی شکایت کنم می توانم پولی رو که بابت سرقفلی بهش دادم با احتساب تورم و .. ازش پس بگیرم؟

پاسخ: در خصوص اهمیت سرقفلی و توضیحات آن یا در جلسه حضوری یا از طریق تماس ۲۶۴۱۳۷۶۶ و ۲۶۴۱۳۱۱۲ در خدمت شما هستیم.

پرسش: سلام….چهار نفر دوست هستیم، هیچکدام شغل ثابت نداریم و بیمه خود را بصورت خویش فرما پرداخت می‌کنیم. چون بیمه خویش فرما هیچ امتیاز ندارد و به چشم بیکار به فرد صاحب این بیمه نگاه می‌شود، تصمیم گرفتیم شرکتی صوری ثبت کرده و بیمه خود را با امتیاز این شرکت پرداخت کنیم اما عملا خود شرکت هیچ درآمدی ندارد و هر فرد خودش بیمه خودش که در سابق بصورت خویش فرما پرداخت می کرد را الان از طریق شرکت پرداخت می کنه، سوالم اینجاست که آیا برای این شرکت مالیات هم محاسبه می‌شود؟

پاسخ: با سلام، قطعاً به شرکت شما به عنوان یک شخص حقوقی مالیات تعلق خواهد گرفت.

پرسش: پدربزرگم ۲۰ سال پیش فوت کردن و ارثیه شون طبق وصیت نامه تقسیم شد با توجه به این که کشاورز بودن دارایی هاشون زمین زراعی و حق اب زراعی بوده که بین فرزندان تقسیم شده ، پدرم همان ۲۰ سال پیش از شهرستان به تهران مهاجرت میکنن و از اون موقع تا الان پیگیر فروش حق ابه زراعی که به ارث بردن نمیشن ، به همین دلیل برادر کوچک تر پدرم که ساکن شهرستان هستن و کشاورزی میکنن در این مدت از این حق اب برای زراعت خود استفاده میکنن و پدر من الان ادعای مالکیت میکنن و میخوان که حق اب خود رو بفروشن ولی با توجه به زمانی که گذشته و تعمیراتی که در تجهیزات متورخانه انجام شده و هزینه این تعمیرات رو هم برادر کوچک تر پدرم تقبل کردن حاضر به خرید حق آب نمیشن و ادعا میکنن که بعد تقبل هزینه ها و گذشت این مدت حق آب متعلق به من است.

میخواستم بدونم که با استناد به اصل وصیت نامه و استشهاد گرفتن از اعضای خانواده و حتی شورای شهر میتونن به حق خودشون برسن یا نه ؟؟

لازم به ذکره که هزینه های تعمیرات یک چهارم ارزش اصلی حق اب هم نبوده و در صورت محاسبه اجاره حق اب تصفیه میشود

پاسخ: ۱- چنانچه در خصوص حق آبه وصیت نامه‌ای نباشد بر اساس قانون ارث به آن پرداخت می‌شود.

۲- عموی کوچک شما قانوناً باید اجرت المثل استفاده از حق آبه به سایرین را طبق قانون برای ۲۰ سال گذشته به سایر ورثه بر اساس قانون ارث پرداخت نماید.

۳- چنانچه عموی کوچک شما مجوزی از سایر ورثه برای تعمیرات موتورخانه نداشته باشد نمی‌تواند هزینه آن را از سایرین مطالبه نماید زیرا بدون مجوز سایر شرکا هزینه نموده است.

لذا با استشهادیه از اهالی محل و گواهی شورای محل کاری از پیش نمی‌برد.

۴- بهتر است موضوع هزینه‌های انجام شده برای نگهداری با اجرت المثل ایام استفاده ۲۰ ساله توسط یکی از بزرگان محل به عنوان حکم، محاسبه و تهاتر گردد تا از بروز اختلافات بیشتر جلوگیری گردد.

پرسش: سلام. مدتی است پدرم به رحمت خدا رفته و از آنجایی که برادر بزرگتر بیکار است و قصد تصرف کل ملک رو دارد، تمام وراث به این نتیجه رسیدیم که برای فروش آنجا اقدام کنیم. اما برادر بزرگتر اجازه این کار را نمی دهد و مخالفه، آیا راهی برای کنار گذاشتن این آقا هست یا نه؟

شما می توانید از دادگاه تقاضای انحصار وراثت نمایید، زیرا مخالفت یکی از وراث مانع از انحصار وراثت نخواهد شد و بدین ترتیب است که سهم الارث هر یک از وراث مشخص می شود و آن فردی که با این کار مخالف است هم دارای سهم الارث معینی است و در صورتی که از گرفتن سهم الارث خود امتناع ورزد، سهم وی به رسم امانت در صندوق دادگستری می ماند و بقیه ورثه سهام خود را دریافت خواهند کرد و تکلیف ملک ورثه ای مشخص خواهد شد. اما این دلیل بر این نیست که شما بتوانید یکی از وراث را از گردونه خارج نمایید.

پاسخ: تعمیر و بازسازی ملک و آسیب رساندن به آپارتمان های مجاور

اگر هنگام تعمیر آپارتمان در اثر رعایت نکردن اصول فنی و مهندسی به آپارتمان های مجاور یا زیرین آسیبی وارد شود، مالک ساختمان آسیب دیده می توانند با طرح دعاوی به دادگاه حقوقی، کلیه زیان‌های وارده را از مالک مقصر بگیرد.
در این خصوص محاکم دادگستری پس از بررسی و نظریه کارشناس رسمی دادگستری می تواند مالک مقصر را، به استناد ماده ۹ قانون تملک آپارتمانها و ماده ۳۲۹ قانون مدنی محکوم کند.

پرسش: سلام مدتی است پدرم به رحمت خدا رفته و از آنجایی که برادر بزرگتر بیکار است و قصد تصرف کل ملک رو دارد، تمام وراث به این نتیجه رسیدیم که برای فروش آنجا اقدام کنیم. اما برادر بزرگتر اجازه این کار را نمی دهد و مخالفه، آیا راهی برای کنار گذاشتن این آقا هست یا نه؟

پاسخ: شما می توانید از دادگاه تقاضای انحصار وراثت نمایید، زیرا مخالفت یکی از وراث مانع از انحصار وراثت نخواهد شد و بدین ترتیب است که سهم الارث هر یک از وراث مشخص می شود و آن فردی که با این کار مخالف است هم دارای سهم الارث معینی است و در صورتی که از گرفتن سهم الارث خود امتناع ورزد، سهم وی به رسم امانت در صندوق دادگستری می ماند و بقیه ورثه سهام خود را دریافت خواهند کرد و تکلیف ملک ورثه ای مشخص خواهد شد. اما این دلیل بر این نیست که شما بتوانید یکی از وراث را از گردونه خارج نمایید.

پرسش: باسلام و خداقوت. چگونه از صحت “زمین” و “ویلا”های تبلیغاتی مطلع شویم؟

پاسخ: سامانه تلفنی ۱۳۱ سازمان امور اراضی و سامانه تلفنی ۱۵۰۴ سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری است که می‌توانند با آن‌ها تماس بگیرند و از طریق کارشناسان مربوطه اطلاعات مورد نیاز خود را کسب کنند تا زمینی که می‌خرند جزو منابع طبیعی یا اراضی کشاورزی غیر قابل کاربری و … نباشد.

مردم باید قبل از خرید زمین یا ویلا در چنین مناطقی ضمن تحقیق و پرس‌وجو با چشمانی باز تصمیم بگیرند و در وهله نخست موقعیت مکانی و پلاک آن قطعه زمین یا ویلا را استخراج کنند و از طریق دستگاه‌های متولی مانند سازمان امور اراضی، سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری و غیره استعلام‌های خود را بگیرند، چرا که حداقل شرایطی که می‌تواند یک نفر را نسبت به قانونی بودن یا ارتکاب تخلف در آن زمین یا ویلا مطمئن کند، داشتن مجوز تغییر کاربری و پروانه ساخت است.

دستگاه‌هایی مانند وزارت جهاد کشاورزی، وزارت کشور، بخشداری، شهرداری و غیره می‌توانند مجوز داشتن یا نداشتن یک زمین یا ویلا را برای واگذاری، تغییر کاربری و ساخت و ساز تایید کنند، مردم باید به خود و مسئولان کمک کنند، وقتی به عنوان مثال زمینی را در یک باغ خریداری کنند ابتدا باید ببینند که این باغ تفکیک و تقسیم شده است یا خیر. ثانیا درباره مجوز داشتن یا نداشتن آن بیشتر تحقیق کنند، چرا که تفکیک یک باغ نه تنها هزینه‌های مواصلاتی و سکونتگاهی بالایی برای خریدار دارد، بلکه به تولید ملی آسیب می‌رساند.

پرسش: من اشتباها مبلغی به حساب شخص ناشناسی پول واریز کرده ام. چه راه حلی پیشنهاد میدهید؟

پاسخ: ماده ۳۰۱ قانون مدنی تصریح می‌کند: «ﮐﺴﯽ ﮐﻪ ﻋﻤﺪاً ﯾﺎ اﺷﺘﺒﺎﻫﺎً ﭼﯿﺰی را ﮐﻪ ﻣﺴﺘﺤﻖ ﻧﺒﻮده اﺳﺖ، درﯾﺎﻓﺖ ﮐﻨﺪ، ﻣﻠﺰم اﺳﺖ ﮐﻪ آن را ﺑﻪ ﻣﺎﻟﮏ مسترد دارد.» 
اگر شخص دریافت‌کننده به برداشت‎ وجه از حساب خود اقدام یا بخشی از مبلغ را خرج کند، احتمالا به خیانت در امانت متهم می‌شود که تصمیم در این مورد به عهده قاضی است.

پرسش: آیا رسید خودپرداز در کارت به کارت، مدرک قانونی است؟

پاسخ: رسیدهای خودپرداز قابل استناد هستند اما از زاویه کیفری و طرح ادعاهایی با مضامین کیفری مستلزم ارائه مستندات و ادله دیگری نیز است.

تفسیر ماده ۲۶۵ قانون مدنی حاکی از این موضوع است که هیچگونه نقل و انتقالات پولی به صورت بلاعوض و مجانی انجام نمی‌پذیرد و در واقع دیونی در پیشینه آن مفروض است. در قالب این ماده قانونی، شخص واریزکننده می‌تواند خواستار استرداد مبلغی شود که به حساب اشخاص حقیقی یا حقوقی واریز کرده است؛ مگر اینکه مدرک و مستنداتی ارائه شود که ثابت کند قرض و بدهی از قبل میان واریزکننده و دریافت‌کننده وجود داشته و در مبلغ واریز شده در ازای قرض انجام شده است.

پرسش: در صورتی که پس از صدور حکم بدوی به فروش ماترک و پیش از قطعیت آن، یکی از خواندگان درخصوص یکی از قطعات سند رسمی مالکیت اخذ می‌کند، تکلیف حکم صادره چیست؟
چنانچه پس از قطعیت حکم مذکور مشخص شود سند رسمی گرفته شده و تاریخ اخذ سند بعد از صدور حکم باشد، در خصوص اجرای حکم چه باید کرد؟ هرگاه تاریخ اخذ سند رسمی پیش از صدور حکم قطعی باشد، تکلیف چیست؟

پاسخ مطابق نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه:

اولاً : در دعوای تقسیم ترکه، دادگاه اموالی را که منجزاً جزو ترکه تشخیص دهد موضوع تقسیم قرار می‌دهد و در صورت غیر قابل تقسیم بودن مورد، حکم به فروش ماترک می‌دهد و چنانچه بین ورثه نسبت به ترکه بودن برخی اموال اختلاف در مالکیت وجود داشته باشد؛ مانند این‌که خوانده مدعی شود آن را از شخص ثالث خریده است و جزو ترکه نیست، با طرح دعوا دادگاه به موضوع رسیدگی و در صورتی که منجزاً جزو ماترک تشخیص دهد، آن را نیز در تقسیم ماترک یا حکم فروش ماترک لحاظ می‌کند؛ بنابراین، در فرض سوال چنانچه دادگاه بدوی به موضوع رسیدگی نکرده باشد، دادگاه تجدیدنظر با توجه به این‌که احد از خواندگان، نسبت به یکی از املاک سند رسمی افرازی اخذ کرده است، ملک متنازع‌فیه را با اصلاح رأی بدوی از ماترک خارج خواهد کرد. بدیهی است این امر مانع از اقامه دعوا توسط دیگر ورثه نخواهد بود.

ثانیاً : در صورتی که پس از قطعیت یا قطعی شدن حکم مذکور مشخص شود احد از ورثه نسبت به یکی از املاک، سند رسمی افرازی دریافت کرده است، صرف نظر از این‌که تاریخ سند رسمی مقدم یا مؤخر بر تاریخ حکم قطعی یا قطعیت یافته باشد، حکم به فروش نسبت به ملکی که سند رسمی مالکیت آن اخذ شده است، مادام که این سند باطل نشده است، قابل اجرا نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *